Kandalló partnerünkkandallo webaruhaz logo

Facebook

Kora tavaszi füstvisszaáramlás

Kora tavasszal, vagy a mostanihoz hasonló nagyon enyhe őszi időjárásban, talán már több kandalló, vagy kályha tulajdonos találkozott a begyújtás utáni füstvisszaáramlás problémájával. Ilyenkor ahelyett, hogy kellemes meleg árasztaná el otthonunkat, csak a füst fogja ellepni a lakás levegőjét. De mi lehet ennek az oka?

 

A helyzet talán sokaknak ismerős lehet. Reggel az ember felkel, és az éjszakai lehűlés után a lakáson belüli hőmérséklet még kicsit "csípős", így kinyitva a kandalló, vagy a kályha ajtaját behajít néhány fahasábot, hogy alágyújtva egy picit felmelegítse a lakás levegőjét. A füst azonban ahelyett, hogy a kéményen keresztül a szabadba távozna, a tűztérnyíláson át a lakásba áramlik.

 

Ennek oka egy nagyon egyszerű fizikai törvényszerűséggel magyarázható.

 

Mint tudjuk az eltérő hőmérsékletű légtömegek eltérő nyomással rendelkeznek. Az ilyen eltérő nyomással rendelkező légtömegek között folyamatos áramlás áll fenn. A kémények "szívóhatása" is ennek köszönhető. A tűztérből kiáramló füstgázok ugyanis sokkal magasabb hőmérséklettel bírnak, mint a kinti levegő, így arrafelé áramlanak, vagyis a melegebb levegő a hidegebb felé áramlik. Ezt az egyensúlyt azonban már viszonylag kis hőmérséklet különbség is fel tudja borítani és valójában pont ez fordulhat elő a kora tavaszi reggeleken.

 

Ilyenkor ugyanis a lakás levegője, illetve a kéményben lévő levegő is jelentősen lehűlhet. A nap első sugarai azonban már elkezdik felmelegíteni a kinti levegőt, így előfordulhat, hogy a kémény körüli levegő hőmérséklete magasabb lesz, mint a kéményen, illetve a lakáson belüli levegőé. Ha ekkor begyújtunk a tűztérbe, akkor a füst egy része a hidegebb levegő, vagyis a lakás légtere felé kezd majd el áramlani.

 

Ezt azonban nagyon könnyen elkerülhetjük egy apró trükk használatával. Begyújtás előtt hagyjuk nyitva a tűztér ajtaját 10-15 percre. Ilyenkor kintről melegebb levegő levegő áramlik majd be a kéményen keresztül a lakás légterébe. Néhány perc alatt a hőmérsékletek kiegyenlítődnek, így begyújtás után a füst már nem akar majd a nyitott tűztérajtón keresztül otthonunkba áramlani, hanem a kéményen keresztül távozik.

Vissza