Kandalló partnerünkkandallo webaruhaz logo

Facebook

Mitől lesz hatékony az égés?

Az ezen kérdésre adható válasznak számos összetevője van, hiszen rengeteg olyan tényező létezik, melyek nagyban befolyásolhatják az égési folyamat hatékonyságát. Ezek közül azonban talán a legfontosabb a tüzelőanyagnak a minősége.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ha fával fűtünk, akkor annak minőségét leginkább nedvességtartalma befolyásolja. Azt nyilván nem kell elmagyarázni senkinek, hogy minél alacsonyabb a tűzifa nedvességtartalma, annál jobb annak minősége. A fák kivágásuk után akár 50% nedvességtartalommal is bírhatnak, mely túlzottan magas ahhoz, hogy kellő hatékonysággal fel lehessen használni őket, mint tüzelőt. Ezért fontos a tűzifa megfelelő kiszárítása. Szárítás során a cél, hogy ezt a nedvességtartalmat 20%-ra vagy az alá csökkentsük.

 

De miért rontja az égés hatékonyságát a magas nedvességtartalom?

 

A folyadékoknak van egy olyan különleges tulajdonságuk, hogy miközben folyékony halmazállapotúból légneműre változnak, hőt vonnak el környezetükből. Mikor nedves fa izzásnak indul, a benne a található víz elkezd párologni, mely során hőt von el a tűztérből. Így rengeteg hő kéményen keresztül a füstgázokkal együtt elszökik majd, plusz a tűztér is sokkal nehezebben tud majd felmelegedni a szükséges hőfokra. Emellett a több keletkező gőz és vízpára, több lecsapódó kondenzvizet is jelent majd, mely savas kémhatása miatt hosszútávon jelentősen rongálhatja a kémény és a tűztér szerkezetét. A nagyobb nedvességtartalmú tüzelő tehát nem az égés hatékonyságát ronthatja, de károsíthatja berendezésünket és a füstelvezető rendszert is.

 

Persze a kellően száraz tüzelő önmagában még kevés ahhoz, hogy az égés hatékony legyen. Ehhez ugyanis elengedhetetlen, hogy a megfelelő mennyiségű oxigén is. A mai, nagy teljesítményű kandalló tűzterek esetén gyakran a kémény, illetve a lakás légtere már nem képes annyi oxigént biztosítani, amennyi a hatékony égéshez kell. Ilyen eseteben lesz szükségünk arra, hogy egy külön égési levegő ellátó rendszert is beépítsünk. Az ilyen rendszerek nagy előnye, hogy az égési levegőt átvezetik egy előmelegítő tartályon, így az már felhevült állapotában érkezik be a tűztérben. A felmelegített levegő pedig sokkal hatékonyabban képes táplálni a kandallóban lobogó tüzet. A már felmelegített égési levegő arra is kiváló, hogy felgyorsítsa a nedvességi párolgásának ütemét.


Valamennyi nedvességtartalom ugyanis marad a tüzelőben, viszont a hatékony égés eléréséhez ettől minél gyorsabban meg kell szabadulni. Begyújtás után, míg a benti hőmérséklet tartósan meg nem haladja a 100 °C-t, gyakorlatilag csak a tüzelő víztartalmának párolgása történik. 100 °C fölött azonban már elkezdenek felszakadni a fában található molekulák kötései és megindul a bomlási folyamat, vagyis maga az igazi égés. Ez a bomlási folyamat nagyjából 220-250 °C fölött válik állandóvá és ekkor kezd felszabadulni növényben tárolt energia.

Vissza