Kandalló partnerünkkandallo webaruhaz logo

Facebook

Hogy épül fel egy kandalló?

kandalló építés menete

Ha valaki arra adja a fejét, hogy otthonába beépíttet egy kandallót, akkor nyilván számos kérdés merül fel benne, melyekre laikusként nem tud választ adni. Vajon mennyi időt vesz igénybe a kandalló építés menete a felméréstől a kandalló átadásáig? Mennyire kell ehhez átalakítani a lakást, kell-e falakat megbontani? Alkalmas-e egyáltalán az otthonom füstelvezető rendszere egy kandalló telepítéséhez? Hogy azok is pontos képet kaphassanak a kandalló építés menetéről, akik a témában nem éppen jártasak, most összeszedtük néhány pontban, hogy hogyan is zajlik ez az egész procedúra.

 

 

A kandalló építés első fázisa, a helyszín felmérése

A kandalló építés ezen lépése elengedhetetlen, hiszen egy laikus sok esetben nem tudja eldönteni, hogy otthona paramétereihez, annak hőigényéhez milyen típusú, mekkora teljesítményű kandalló passzolna a leginkább. Emellett a helyszíni felmérés során az is megállapítható, hogy a lakás melyik pontja lenne a legalkalmasabb a kandalló elhelyezésére. A helyszíni felmérés emellett arra is kiváló lehet, hogy jobban megismerjük a megrendelőt, valamint otthonának stílusát, hiszen a kandallónak jó esetben ezekhez is illeszkednie kell.

A kandalló építés második fázisa, a tervezés

Ha már felmértük a megrendelő igényeit, valamint otthona adottságait, és ehhez sikerült kiválasztani a megfelelő kandalló tűzteret, akkor jöhet a tervezés. Pontosan meg kell határoznunk a kandalló optimális helyét a lakáson belül, illetve hogy milyen plusz anyagokra lesz szükségünk a telepítéshez. A kandalló építés nem annyit jelent, hogy a helyére tesszük a tűzterek, azt rákötjük a füstelvezető rendszerre, és már végeztünk is. Meg kell tervezni a talapzatot, az oldal borítást, a süveget és a kiegészítő rendszerek elhelyezkedését is. Végleges árajánlatot csak a komplett tervezés után tudunk adni a megrendelőnek.

A kandalló építés harmadik fázisa, maga az építés

Az egész a talapzat elkészítésével kezdők. Fontos, hogy ez kellően masszív legyen, illetve hogy alapterülete nagyobb legyen, mint a tűztér alapterülete. Ennek felépítéséhez nyilván csak olyan anyagokat használhatunk, melyek az átlagosnál magasabb hőálló képességgel rendelkeznek, bár ez az összes építőanyagra igaz. A kandalló építés következő lépéseként a tűzteret ráépítjük a talapzatra és bekötjük a kiegészítő rendszerekbe, vagyis a füstelvezető, levegő betáp, légcsatorna, vízteres rendszer, stb. Ekkor egyébként nem árt elvégezni egy próba begyújtást, hiszen így könnyen kideríthető, ha a tűztér esetleg hibás lenne és szivárogna belőle a füstgáz. Ezután jöhet a tűztér oldalát borító falaknak a felhúzása, majd mehet rá a felső párkány.

A kandalló építés negyedik fázisa, a díszítő elemek elhelyezése

Alapvetően fontos szempont, hogy a kandalló kinézetével, stílusával illeszkedjen a lakás belső megjelenéséhez. Ezt egy egyedi süveg kialakításával is elérhetjük, de a kandalló burkolatoknak pont az a célja, hogy használatukkal még egyedibbé varázsoljuk új tüzelőberendezésünket. Köszönhetően annak, hogy számos alapanyagú és stílusú burkolat közül választhatunk kandallók könnyen lehet rusztikus, modern vagy éppen arisztokratikus megjelenésű is.

Vissza