Kandalló partnerünkkandallo webaruhaz logo

Facebook

Kandalló és kémény szótár

Kandalló fogalomtár

3 rétegű égéstér: A tűzteret egy tűzálló lemezekből álló keret veszi körül. Ezen a kereten harmadik rétegként egy konvekciós burkolat található. Ennek köszönhetően a szállítás és a beépítés is egyszerűbb, illetve ha szükségessé válik egyes elemek cseréje, akkor ahhoz nem kell az egész kandallót szétbontani.

 

Külső levegő bevezetés: Vannak olyan tűztér típusok, melyek esetén az optimális égéshez szükséges plusz oxigént kell bejuttatnunk a tűztérbe. Ez általában a külső környezetből történik, direkt bevezetéssel.

 

Másodlagos égés: Egy külön levegőztető rendszer, mely a tűztér hátsó vagy felső részében kerül kialakításra. Ennek köszönhetően a normál esetben a kéményen keresztül távozó magas hőmérsékletű égésgázok begyújtása is lehetségessé válik, mellyel tovább növelhető a hatásfok, valamint a teljesítmény.

 

Konvekciós burkolat: Egy a tűztér köré épített külön köpeny. A konvekciós burkolat és az égéstér közötti légrésben található levegőt a tűztér fala felmelegíti, melyet légcsatornák segítségével könnye elvezethetünk a szomszédos helyiségekbe.

 

Pillangószelep: Azon tűzterek esetén használják, ahol van külön kialakított füstgyűjtő. A pillangószelep elzárásával lecsökkenthetjük a füstgázok áramlási sebességét, vagyis azok tovább maradnak a füstgyűjtőben. Ennek hatására a füstgyűjtő áthevül, vagyis növekszik a tűztér által leadott teljesítmény.

 

Hatásfok: Egy százalékos értéke, mely azt mutatja meg, hogy az adott tüzelőberendezés a felhasznált tüzelőanyagból felszabaduló hőenergia hány százalékát képes hasznosítani. A szilárd tüzelésű rendszerek hatásfoka a normál üzemelési szinten, vagyis a névleges hőteljesítményszint mellett a legmagasabb.

 

Névleges teljesítmény: Az a hőteljesítmény, melyet a tüzelőberendezés a lakás fűtésére képes hasznosítani. Az égés során falszabaduló hő egy része ugyanis a kéményen keresztül távozik, ezért tüzelőberendezés választás esetén nem az összteljesítmény, hanem a névleges teljesítmény a mérvadó.

 

Gravitációs légelvezetés: Olyan, a légfűtéses kandallók esetében alkalmazott, a meleg levegő elvezetésére szolgáló csatorna, melyben a levegő áramlása természetes módon bármilyen rásegítés nélkül történik. Hátránya, hogy a levegő így maximum 5-6 métere távolságra juttatható el kellő hatékonysággal.

 

Ventilációs légelvezetés: Olyan meleg levegő elvezetésére szolgáló csatorna, melyben a levegő továbbítására külön ventilátorokat építünk be.

 

Vízoldali teljesítmény: Az a hőmennyiség, melyet egy vízteres kandalló képes átadni a rendszerben keringő víznek. Megkapjuk, ha a névleges teljesítményből levonjuk a sugárzási tartományban leadott hő mennyiségét.

 

Sugárzási tartományban leadott hő: Az a hőmennyiség, amit a kandalló a közvetlenül körülötte található levegőnek ad át. Ezt a hömennyiséget már nem tudjuk elvezetni, hogy azt más helyiségek fűtésére hasznosítsuk.

 

Biokandalló: Etanollal működő látványkandalló. Üzemelése során csupán széndioxid és vízgőz keletkezik, így használatához nem szükséges kémény. Néhány kW hőt is képes termelni.

 

Vízüveg:Nátrium-szilikát és kálium vizes oldata, mely átlátszó, vagy zöldes színű folyadék. Hő hatására SiO2 képződik belőle, mely kitölti a réseket és összeköti a szemcséket. Hőálló habarcsként hasznosítják.

 

Kémény fogalomtár

Gyűjtőkémény: Olyan füstelvezető rendszer, melybe egymás fölötti helyiségek, lakások gázkészülékeinek égésgázait vezetik be. Elsősorban tömbházak esetén alkalmazzák.

 

Béléscső: A kémények belsejében található cső, mely a füst elvezetésére szolgál. A béléscsövet kívülről egy szigetelő réteg és a külső mag veszi körül, mely a kémény szerkezeti integritását biztosítja.

 

Huzatfokozó: A nem megfelelő huzatossággal rendelkező kémények esetén alkalmazott kis ventilátorok. Ezen turbinákat a kémény kivezető nyílására szerelik, így javítva a füstgázok kiáramlásának, valamint az égési levegő beáramlásának intenzitását.

 

Előgyártott kémény: Előre gyártott elemekből összeépíthető kémény. A külső héjuk hőálló betonból, belső magjuk pedig kerámiából, vagy samottból készül. A két réteg között egy szigetelő réteg található.

Vissza